Laura és Gergő az Európa Játékokon

Júniusban rendezték meg az első Európa Játékokat Azerbajdzsán fővárosában Bakuban. A kis méretű „európai olimpián” a tollaslabda is szerepelt a forgatókönyvben, amire Magyarországról két játékosnak sikerült kvalifikálnia magát, Sárosi Laurának és Krausz Gergőnek egyéniben illetve vegyes párosban . A Multi Alarm SE sportolói csak a játékok közepén érkeztek meg Baku „falujába”, mivel a tollaslabda megrendezésére csak az utolsó napokban került sor. Az idény elején érkezett Yasen Borisov volt a két játékos kísérője, egyben edzője.

A verseny előtt már jóval tudni lehetett, hogy kik lesznek versenyzőink ellenfelei. Nem volt nagy meglepetés egyik játékosunk számára sem, hogy nem lesz könnyű kijutniuk a csoportból, mivel Európa legjobbjaival kellett megküzdeniük, ráadásul mindketten az első kiemeltet kapták egyéniben, míg párosban egy kicsit több reménnyel indulhattak neki a megmérettetésnek.

Az első játéknapon Gergő kezdte meg a magyar duó szereplését. Évek óta nem érzett lámpalázzal kellett megküzdenie a meccs előtt, a nem mindennapos eseményen. Az a Yuhan Tan (Belgium) volt az ellenfele, aki már egy Londoni olimpiát megjárt és ennek megfelelően két szettes győzelmet aratott a Gergő felett, aki szerencsére, ahogy a pályára lépett már inkább az „X-et” érezte magában és nem az izgulást. A meccset követően nem sokkal játszott Laura. Csoportjából a legkönnyebb ellenfelével kezdett, akit talán „kötelező” jelleggel vernie kellett. Nem várt jó játékkal rukkolt elő lengyel ellenfele és 3 szettes meccsre kényszerítette a jól játszó és küzdő Laurát, de szerencsére sikerült behúznia a „kötelezőt” a Multis leányzónak. Este fellélegezhettek kicsit, miután egy sima vegyes páros győzelmet arattak görög ellenfeleikkel szemben.

Második nap fordult a kocka. Laurára várt a torna legjobbja (bolgár), míg Gergőre az Olümposz kevésbé kiváló félistene. Sima mérkőzések után Sárosi veszített, Krausz nyert, így letudta mindkét játékos a „kötelező győzelmeket”- amiket közhiedelemmel ellentétben külföldön sosem egyszerű hozni. Aznap este várt még rájuk egy vegyes francia ellenfeleikkel szemben, ahol egy szoros és egy kevésbé szoros szettben alulmaradtak.

A harmadik napnak nagy jelentősége volt. Továbbjutásért küzdöttek vegyes párosban és Laura egyéniben is. Maria Ulitina volt az ellenfél, aki évekig játszott a Multi Alarm SE csapatánál. Az olimpia reménységünk mindent megpróbált, azonban az ukrán lány hiba nélkül játszva diadalmaskodott. Gergő közben Scott Evans (első kiemelt ír versenyző) ellen küzdött és veszített. Következett a legjobb 8 közé jutás, azaz csak következhetett volna vegyes párosban, de sajnos nem jött össze a legjobb német duó ellen, akiket egy hónappal a verseny előtt nagy meglepetésre sikerült legyőzniük.

Összességében mindketten a 3. helyen végeztek csoportjukban (2 jutott ki a csoportból), és ezzel véget ért számukra az első Európa Játékok. Olimpiai szinten megrendezett eseményről beszélhetünk, ahova mindenképp megéri majd küzdeni magyarként is a kijutásért. Rengeteg programot, szórakozást, más sportolási lehetőséget biztosítottak számukra a faluban, de úgy vélem mind Laurának mind Gergőnek a „0-24”-es étkezési lehetőség feküdt a legjobban. A főváros gyönyörű, azonban játékosaink érzékelték, hogy a „látszat csal” , és nem minden olyan fényűző Azerbajdzsánban, mint az Európa Játékok alatt. Hatalmas élménnyel lettek gazdagabbak ezalatt a tíz nap alatt és mindketten úgy jöttek haza, hogy négy év múlva is szeretnének részt venni ezen a feledhetetlen eseményen.


Krausz Gergő