Párját ritkító torna a pompás csarnokban. 19 ország 147 játékosa lépett pályára a 4. Multi Alarm nemzetközi ifjúsági magyar bajnokságon a pécsi Tollaslabda centrumban. A 19 éven aluliak számára szervezett viadal kiváló alkalom volt a honi sportolóknak a tapasztalatszerzésre.

Bizony! És rögtön szemet is szúrt a külföldiek tempója. Agresszíven, azonnal támadva lepték meg ellenfeleiket. Nincs már a fiataloknál sem idő a labda tologatására. Így látta ezt a pécsi Pytel Bence is, aki 15 évesen már tudott nyerni egy meccset egyéniben.

„Korosztályom legjobbja volt az első ellenfelem, de sikerült megvernem őt három játszmában. - mondta Pytel. Nemzetközi szinten nincs lehetőség a totojázásra, jó tanulság volt a Multi Alarm tornája. A tapasztalataival felvértezve, legalábbis bízom benne, jól játszva, eredményesen szerepelünk a rövidesen kezdődő törökországi korosztályos Európa-bajnokságon." Bence 8-9 évesen kezdett tollaslabdázni, ami világmércével is elfogadható. Úgy véli, edzéskörülményei, versenyeztetése is feljogosítják a tündöklő felnőtt karrierre.

Örvendetes, hogy a közel másfélszáz induló 45 százaléka nő volt. Még peruit is láthattunk a 66 sportoló között. A lelátón leltük az első nemzetközi verseny (az idei már a negyedik) indulóját, az azóta már olimpiai részvételre kandidáló Sárosi Laurát.
„Boldogok lehetnek a gyerekek, hogy ilyen pompás körülmények között készülve, világszintű megmérettetéseken vehetnek részt már itthon is" - lelkendezett Laura, aki jelenleg a világranglistán a 150. hely környékén áll. Az első százba kellene eljutnia a 2016-os olimpiai részvételhez. „Rió reális cél, sok tornán kell indulni a kvalifikáció során és jól, egyre jobban kell játszani! Öröm látni a fiatalok tempóját, gyorsul a játék, mind képzettebbek a versenyzők. Bár magam ellen beszélek: a közeljövőben ők is vetélytársak lesznek."

Káprázatos a Multi Alarm SE csarnoka, gáláns a támogató. A torna jövője biztosított.
„Visszakerült a minősítésünk a C-kategóriába, mert tavaly ránk szerveztek egy Európa-bajnokságot! - szólt Csorba József versenyigazgató. Vezérigazgató úrral meg is beszéltük: nem kell nekünk az A-kategória, jó lesz a B! A gyengébb játékerőt képviselő országok nem jönnének a túl erős mezőny láttán, így viszont még a legjobbak is be-bekukkantanak majd."

Az idea a mieink korosztályos sportolóinak nemzetközi tapasztalatszerzése. Fontos, hogy már ebben a korban felvértezzék magukat ilyesfajta rutinnal is. Ezért a létszám hetedét a magyarok tették ki. Kilenc lány és nyolc fiú állhatott a jó másfél méter magas háló elé. Budapestiek (több klubból is), hajdúszoboszlóiak, nyíregyháziak és nyílván pécsiek is indultak. Arattak szép győzelmeket, de az elithez még több kell. Kőrösi Ági jutott a legtovább a magyarok közül: orosz párjával a legjobb 8 között búcsúztak. A spanyolok és a törökök jöttek a legerősebb gárdával, de került döntőbe sri lankai és orosz versenyző is. Végül két-két spanyol és török győzelem mellett egy aranyérem jutott az oroszoknak is. Legeredményesebbek a hét érmet (2-2-3) gyűjtő törökök voltak.

Eredmények:
Női egyes - 1. Clara Azurmendi (spanyol), 2. Kader Inal (török), 3. Lole Courtois (francia) és Aliye Demirbag (török)

Női páros - 1. Kader Inal, Fatmanur Yamuz (török), 2. Clara Azurmendi, Isabel Fernandez (spanyol), 3. Maja Pavlinic, Dorotea Sutara (horvát) és Catarina Beton, Ana Marija Setina (szlovén)

Férfi egyes - 1. Mehmet Ali Kurt (török), 2. Blai Ramirez (spanyol), 3. Dias Sachin (sri lankai) és Luis Enrque Penalver (spanyol)

Férfi páros - 1. Luis Enrque Penalver, Javier Suarez (spanyol), 2. Buwaneka Goonethilleke, Dias Sachin (sri lankai), 3. Bahadir Khan Kola, Melih Törökgut (török) és Miha Ivanic, Andraz Krapez (szlovén)

Vegyes páros - 1. Mariyí Dmitrijeva, Sergej Molodov (orosz), 2. Fatmanur Yamuz, Melih Törökgut (török), 3. Busra Yalkincaya, Mehmet Ali Kurt (török) és Min Zhao, Alejandro Gonzales (spanyol)

A részletes eredmények elérhetőek az alábbi linken!