Porec 2013.

A hétvégén rendezték meg a festői szépségű Porecben a már hagyományosnak mondható horvát ifjúsági nemzetközi bajnokságot, ahol a Multi Alarm SE csapatát Tóth Henrik és Szatzker Márton vezetésével nyolc játékos – Szűcs Hella, Papp Tittína (U15), Kiss Fanni (U13), Pytel GergőSzenjai Balázs, Schenk Dániel (U15), Pytel BenceVégh Miklós (U17)- képviselték.

A tornára rekordlétszámú nevezés érkezett be, több száz meccset kellett lejátszani a három nap alatt. A rendező ország játékosai mellett szlovák, cseh, szlovén, osztrák, szerb, svéd, görög, orosz, egyiptomi, mexikói, német, olasz és magyar versenyzők ragadtak ütőt, hogy elhódítsák a győzteseknek járó érmeket.

Fiataljainkra az előzetesen ismert nevezéseket figyelembe véve, nagyon nehéz feladat várt már a csoportküzdelmek során is, ahonnan ugyanis csak a legjobbak kerültek ki az egyenes kieséses szakaszba. Végül ez csak három játékosunknak, a Pytel testvéreknek és Kiss Fanninak sikerült.

A legfiatalabbaknál Fanninak két könnyebb mérkőzése volt a csoportküzdelmek során, amit magabiztos játékkal abszolvált. A sorsolás szeszélye folytán azonban a negyeddöntőben rögtön a második kiemelt szerb lányhoz került, akitől két szoros játszmában szenvedett vereséget. Mindenképpen bizakodásra adhat jogot, hogy tavaly még ennek a lánynak jóval kevesebb pontot tudtunk csak ütni, idén viszont nem sok hiányzott egy szett elcsípéséhez.

A 15 év alatti lányoknál Titti és Hella ragadtak ütőt. Előbbinek sajnos még a verseny előtt kiújult korábbi lábsérülése, így nagyon nehéz feladat várt rá. Csoportjában rögtön a kiemelt bulgár lánnyal kezdett, akitől két szettben vereséget szenvedett. Ezt követően egy horvát lányt sikerült simán legyőzni, majd az utolsó mérkőzésen egy szlovén lány ellen három szettes csatában kellett Tittinek fejet hajtania. Hella szintén bulgár lánnyal kezdte a csoportküzdelmeket, akit három szettben le is győzött. Majd következett a kiemelt szerb lány, aki ellen egészen a harmadik szett feléig kimondottan jól játszott, ám a végén sajnos az apróbb hibák miatt vereséget szenvedett. Az utolsó körben az orosz ellenfél ellen még érezhető volt az előző meccs utáni csalódottság, nem sikerült Hellának felpörögnie, így a győzelem is elmaradt. Párosban sajnos rögtön erős ellenfelek ellen kezdtek a lányok, a bulgárokat kellett volna legyőznie a negyeddöntőbe kerülésért. Végül két szettben hajtottak fejet esélyesebb ellenfeleik előtt.

Az U15-ös fiúknál gyűlt össze talán a legerősebb mezőny köszönhetően annak, hogy mindenki igyekszik jó helyezéseket elérni az U15-ös februári Európa Bajnokság előtt. A szerbek, horvátok, szlovénok, svédek, oroszok, olaszok, egyiptomiak, osztrákok is legjobb játékosaikat küldték a pályára a sikeres szereplés érdekében, így már a csoportban nehéz dolguk volt a fiúknak.

Balázs ötödik kiemeltként vágott neki a versenynek, de a sorsolásnál nem volt Fortuna kegyeltje, ugyanis a legjobb olasz játékost is le kellett győznie a továbbjutásért. Végül drámai meccsen, közel 50 perces csata után, döntő szettben 22-20-ra vereséget szenvedett. Sajnos mindkét szettben, amit elveszített meg voltak a lehetőségei, de nem tudott élni vele. Játéka miatt azonban nem kell búslakodnia, igaz van még mit javítani a februári kontinens viadalig. A csoport többi mérkőzését nagyon simán hozta Balázs, olasz ellenfele végül az elődöntőben búcsúzott a későbbi győztes egyiptomi ellen.

Gergő hetedik kiemelést kapott, és neki könnyebb csoport jutott Balázzsal szemben, amit simán meg is nyert. A negyeddöntőben aztán a legjobb orosz játékos ellen bravúros játékkal sikerült győznie, begyűjtve ezzel eddigi egyik legnagyobb skalpját. Az elődöntőben aztán ismét egy orosz ellen kellett volna vitézkednie, de ott már nem sikerült hoznia az előző napi koncentrált játékát, így két szettben vereséget szenvedve bronzéremmel zárta a viadalt.

Dani újoncként vágott neki a küzdelmeknek, ugyanis első nemzetközi szereplése volt ez a verseny neki. Rögtön az első körben lejátszották a ”csoportdöntőt” a legjobb osztrák játékos ellen. Dani mindenkit meglepve, leginkább ellenfelét, harcos játékkal megnyerte az első szettet, és a folytatásban is nagy küzdelemre késztette ellenfelét, ám végül vereséget szenvedett. A csoport többi meccsét azonban megnyerte, így sikeresnek mondható külföldi debütálása.

Párosban az első körben még magabiztosan játszva jutottak tovább, a negyeddöntőben azonban két szoros szettben maradtak alul a szlovák egységgel szemben.

Az U17-es mezőnyben Végh Miklós is először kapott játéklehetőséget külföldi versenyen, köszönhetően nyári kiváló munkájának. A csoportban egy olasz és bulgár fiú ellen szenvedett vereséget, de mindenképpen örömteli, hogy mindkettő ellen sokáig jól tartotta magát, és akár szettet is elcsíphetett volna. Az utolsó mérkőzésén aztán elkönyvelhette első nemzetközi sikerét is, reméljük lendületben marad a jövőben is.

Bence csoportját könnyedén megnyerve jutott a legjobb 8 közé. Ott sajnos kedvezőtlen sorsolása miatt egyből a második helyen kiemelt olasz ellen kellett játszania, aki ellen végül három szettben vereséget szenvedett. Voltak biztató jelek, ám még nagyon sokat kell dolgoznia azért, hogy stabilabb játékkal még előrébb végezhessen.

Bence vegyes párosban is elindult a horvátok legjobb női játékosával, Maja Pavliniccal, akivel könnyedén meneteltek egészen a döntőig. Sajnos Bence a döntőre ”fogyott el” fejben, és három szettben vereséget szenvedtek a Madarász testvérpár ellen.

Összességében felemás érzésekkel zártuk a tornát. Voltak nagyon jó egyéni teljesítmények, ugyanakkor akadtak bosszantó hibák is, amelyekből tanulni kell, hogy a következő versenyeken megpróbáljuk kiküszöbölni őket.

TH