2011 októberének vége. Ekkor tudott utoljára felnőtt nemzetközi tornán magyar játékos döntőbe jutni egyesben. Ezt a bravúrt akkor Tóth Henriknek sikerült véghezvinnie a ciprusi viadalon, az elmúlt héten azonban csapatársa, Sárosi Laura a nyomdokaiba lépett, hiszen ő is ott lehetett egy külföldi torna végelszámolásánál.

Az ír nemzetközin ötfős magyar különítmény képviselte hazánkat, akik közül Sárosi Laura számára sikerült a legjobban a szereplés. Az ifjabbik Sárosi lány már a sorsolásra pillantva bizakodó lehetett, a verseny szervezői ugyanis a harmadik helyen emelték ki női egyesben, így minden esélye megvolt arra, hogy éremmel a nyakában távozzon a „zöld szigetről".
Az első két körben viszonylag simán el is búcsúztatta norvég, illetve német ellenfeleit, a dobogóért azonban eléggé meg kellett izzadnia a hetedik kiemelt Ayla Huser ellen. A svájci hölgyet végül parázs mérkőzésen, döntő szett 23:21 arányban felül tudta múlni, biztosítva ezáltal helyét az elődöntőben, ahol régi ismerősével, Anne Hald Jensennel találkozhatott.
A dánnak bizonyára nincsenek túl kedves emlékei Lauráról, egy évvel ezelőtt ugyanis épp a pécsi játékos ellen sérült meg a magyar nemzetközi bajnokság második fordulójában. Jensen azóta szerencsésen felépült, és tavasszal már egy-két nemzetközi tornát is vállalt. Sérülése előtti formáját ugyan még nem sikerült visszanyernie, erejét jelzi viszont, hogy így is ezüstérmes volt Litvániában, és Írországban is eljutott a legjobb négyig, ahol viszont Sárosi Laura megakadályozta abban, hogy idén másodszor is döntőzhessen.
A korábbi ifi Európa Bajnok három játszmában való felülmúlását követően, a magyar játékos Delphine Lansac ellen mérkőzhetett a fináléban, aki idén februárban egyik pillanatról a másikra került az európai tollaslabdázás fókuszába azzal, hogy juniorként felnőtt országos bajnoki címet tudott szerezni hazájában, Franciaországban. Az áprilisi Junior EB-n elért bronzérme aztán mindenki számára egyértelművé tette, hogy az ifjú hölgy sikere nem a véletlen műve volt és a továbbiakban is komolyan számolni kell vele.
Laura mindent megpróbált, de végül nem bírt Lansac erős leütéseivel és pontosan helyezett labdáival, így két szettben vereséget szenvedett tőle, teljesítménye azonban mindenképpen elismerésre méltó, a jövőre nézve pedig több mint bíztató! A világranglistán jelenleg 163. helyen tanyázó magyar tehetség alighanem jó pár helyet ugrik majd előre a ranglétrán kiváló teljesítményének köszönhetően, pontjainak számát pedig a november eleji magyar nemzetközin gyarapíthatja tovább.
Az ír nemzetközi torna eredményei megtekinthetőek az alábbi linken!


Szent-Andrássy Márk