Diákolimpia Országos Döntő
2010. március 19-21., Salgótarján
(Kép és szöveg: Kiss Gergely „Geri/Tanár úr”)
Az itt következő beszamoló erősen szubjektív színezetű, így természtesen minden érintett a maga élményeivel lett gazdagabb, én ezekkel, általatok.
A város, amely otthont adott e jeles eseménynek, igen sokszínű. Akinek vannak emlékei a ’80-as évekről, annak nyilván nem új a szocreál élménye, a vasbetonba merevedett élő szocializmus. Mivel azonban ez már a múlt, így részben ez is az enyészeté lett, és érdekes módon a modern világ mintegy rárétegződött. Óhatatlan élmény ez, ha áthaladsz e városon: ami a vas és acél országában a supermarketek árnyékában megmaradt, és ami abból hajt ki. Ez az érzés a szálláson csak fokozódott. Abszurd világba csöppentünk, hiszen az egykor úttörő- és KISZ-tábornak épült/használt hegyoldali falanszter semmit sem vesztett ódon nyolcvanas évekbeli bájából, viszont a bankártyás fizetés és a némileg groteszkül ható welness-ajánlatok mégis az új idők fuvallatát éreztették. Enyhe szellőnek bizonyult ez azonban, hiszen az első éjszakát követően mégis a szocreál kerekedett felül: kezedben maradó kilincs, kijáró ágydeszka, gejzírként visszatörő zuhanytálca, és egy méretben (megjegyzem: gyerek) legyártott cseppet sem elég hosszú ágy jellemzték a szállást, modernül borsos árért. A srácoknak – mivel nincsenek szocreálos élményeik – könnyebb volt élvezni az előnyöket, a bowlingot, biliárdot és az uszómedencét, mégha ez utóbbi egyeseknek kicsit szűknek bizonyult is…
Összességében csendesen elégedetlenek lehettünk, de ez cseppett sem szegte kedvét senkinek sem, sőt, mindez kellemes hátteret adott ahhoz, hogy a következő „száraz” tények közkinccsé válhassanak.
Galéria a cikk végén

Az idei, 2010-es döntőnek a Salgótarjáni Városi Sportcsarnok adott otthont. A polgármester asszony és a hazai tollaslabdaszövetség jeles képviselőinek üdvözlő szavait követően egy rövid megnyitó műsor következett helyi néptáncokkal és modernebb utcai tánccal. 

 
A Multialarm SE színeiben összesen 22-en indultak, 8 lány (Papp Tittina, Rétháti Lili, Kiss Gabriella, Nagy Rebeka, Papp Violetta, Csík Dóra, Bolba Rita és Monoszlai Blanka) és 7 fiú (Szenjai Balázs, Kotsy Gergely, Lakatos Levente, Bernáth Ákos, Wesz Roland, Zsolnai Richárd és Hurton Bertalan) a „B” kategóriában, 1 lány (Gradwohl Eszter) és 6 fiú (Pytel Gergő, Pytel Bence, Szatzker Márton, Hoffmann Donát, Gradwohl Dániel és Gelencsér József) az „A” kategóriában. 
A 2010-es Diákolimpiai Döntőn indult Multialarm SE versenyzők
Alsó sor balról: Wesz Roland, Zsolnai Richárd, Hurton Bertalan;
középső sor balról: Szenjai Balázs, Nagy Rebeka, Kiss Gabriella, Csík Dóra, Bolba Rita, Papp Violetta, Lakatos Levente, Kotsy Gergely, Bernáth Ákos, Gradwohl Eszter, Papp Tittina;
Felső sor balról: Gradwohl Dániel, Monoszlai Blanka, Gelencsér József, Hoffmann Donát, 
Károlyi Ákos, Tóka Rita
A képen nem láthatóak: Pytel Gergő, Pytel Bence, Szatzker Márton, ők később érkeztek„B” kategória
A szervezők idén több játéklehetőséget biztosítottak, a „B” kategóriákban versenyzők legalább 6, 21 pontos mérkőzést játszhattak. Az első, pénteki napon először a „B” kategória versenyzői léptek pályára egy rövid bemelegítést követően, időben eléggé széthúzva késő délutánig összesen 5 mérkőzést játszottak le.
A II. korcsoportos lányoknál két érdekelt is volt. Rétháti Lili a hat mérkőzésből hármat hozott győzelemmel, ebből kettőt nagy pontkülönbségekkel, ugyanennyi meccset azonban sajnos elveszített, kettőt ugyancsak kicsiny, egyet azonban nagyobb pontkülönbséggel. Mindez összességében most a 13. helyhez volt elegendő. 
Rétháti Lili
Rétháti Lili 
Jobban szerepelt az azóta igazolt versenyzőként játszó Papp Tittina, aki 6 mérkőzéséből a másodikat és harmadikat leszámítva – igaz két vereséget azonban a korcsoport 2. és 3. helyezettjétől szenvedte el – négyet nyert meg kiegyensúlyozott és szép játékkal, így összességében az 5. helyet érte el.
papp Tittina
Papp Tittina 
A II. korcsoportos fiúknál Szenjai Balázs az első, a harmadik és negyedik mérkőzést magabiztosan, a másodikat igen szoros küzdelemben hozta, sajnos az utolső két mérközést, ha szorosabban is, de elvesztette, így összességében az 5. helyet szerezte meg.
Szenjai Balázs
Szenjai Balázs
A következő, III. korcsoportban a lányoknál ismét két versenyző volt éredekelt. Kiss Gabriella rossz kezdés után győzelemmel folytatta csapattársa Nagy Rebeka ellen, majd egy izgalmas meccsen alig maradt alul korcsoport 2. helyezettjével szemben. Ezt követően a teljesítmény sajnos hullámzó maradt (két vereség egy győzelem), e teljesítmény így most a 20. helyhez volt elegendő.
Kiss Gabriella
Kiss Gabriella
Nagy Rebeka idegesen kezdett, ez meglátszott az első két mérkőzés eredményén, majd javított két könnyebb ellenféllel szemben. A második napon Rebeka mérlege szintén felemás lett, így a 3 győzelem, 3 vereség ezúttal 11. helyhez volt elegendő. 
Nagy Rebeka
Nagy Rebeka
A III. korcsoportos fiúknál jobb eredmények születtek. Lakatos Levente kezdésnek nehéz ellenfelet kapott – a későbbi második helyezettet – e vereség ellenére előbb kisebb, majd három nagyobb pontkülönbségű győzelmet hozott. Az utolsó mérkőzésen ismét erősebb ellenféllel – a későbbi bronzérmessel – szemben maradt alul, összessítve a 8. helyen végzett. 
Lakatos Levente
Lakatos Levente
Csapattársa Kotsy Gergely két könnyebb ellenfél utáni sikert követően alul maradt a későbbi ezüstérmessel szemben, majd két újabb fontos győzelem következett. A 6. mérkőzésen Gergely szépen helyt állt a későbbi korcsoportos győztessel szemben, igaz a győzelem ezúttal nem sikerült. Az így kialakult eredmény alapján Gergely helyosztót játszhatott, ezt a nagyon izgalmas és fordulatos mérkőzést azonban nem sikerült megnyerni, így végül a 4. helyet érte el.
Kotsy Gergely
Kotsy Gergely
A IV. korcsoportos lányoknál szintén két versenyző volt érdekelt. Csík Dóra mondhatni nehezen lendült formába, egy szorosabb és egy „símább” győzelmet követően találkozott a későbbi 2. helyezettel. Önbizalmat adott ugyanakkor a következő magas pontkülönbségű győzelem, amelyet sajnos a következő ellenfél – a későbbi bronzérmes – alaposan lelohasztott. Nem meglepő, hogy az utolsó meccsen – amelyet a sorsolás szeszély folytán a csapattárs Papp Violettával játszott – már nem sikerült a koncentráció, így Dóra végül a 14. helyet szerezte meg.
Csík Dóra
Csík Dóra
Csapattársa, Papp Violetta a három símának mondható kezdeti győzelem után kissé visszaesett, előbb az összesítettben 7., majd a későbbi ezüstérmes ellenfelétől is jelenős pontarányú vereséget szenvedett. A helyzetet az utolsó mérközés „mentette meg”, bár a peches sorsolás Csík Dórával hozta össze, ma Violetta volt az, aki jobban összpontosított, és ezzel a győzelemmel a 6. helyet szerezte meg.
Papp Violetta
Papp Violetta
A IV. korcsoportos fiúk küzdelme a csapat szempontjából felemás eredményt hozott. Két versenyzőnk közül Wesz Roland nehezebb ellenfeleket kapott – játszott és kikapott a 2., 3., és 5. helyezettől –, három mérkőzést így is nagy különbségű győzelemmel zárt. Játéka igen ígéretesnek tűnt a jövő szempontjából. A 3 győzelem és 3 vereség most a 10. helyhez volt elég.
Wesz Roland
Wesz Roland
Bernáth Ákos ígéretes kezdéssel indult első két mérkőzését nagy pontkülönbségű győzelemmel zárta. E lendület átmenetileg megtorpant, a 6. helyezettel szemben szoros meccsen maradt alul. A 4. fordulóban Ákos mintha visszatalált volna a kezdeti lendülethez, sima nagyarányú győzelmet aratott. Annál meglepőbb volt az utolsó előtti mérkőzés, amelyet Ákos sajnos hagyott elúszni, pedig már a kezében volt a győzelem. Úgy tűnik, hogy ez nyomta rá a bélyegét az utolsó találkozóra is, amelyen az egyébként kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó későbbi 2. helyezettel szemben maradt alul. Mindez összességében a 9. helyhez volt elegendő.
Bernáth Ákos
;Bernáth Ákos
Az V. korcsoportos lányoknál a csapat két versenyzője közül Monoszlai Blanka sajnos mindjárt a későbbi győztessel kezdett, ebből a jelentős vereségből nehéz volt talpra állni. A 3. mérkőzésen elszenvedett újabb vereség után két nagy pontarányú győzelem következett, sajnos a vége nem sikerült, így 4 győzelemmel és 2 vereséggel Blanka most 17. helyen zárt.
Monoszlai Blanka
Monoszlai Blanka
Bolba Rita sajnos az első meccset „elengedte” az összesen egy győzelmet jegyző ellenfelével szemben. Ezt követően sikerült magát felszívnia: két nagy pontkülönbségű győzelem következett. Ezután Rita újabb hullámvölgybe érkezett, két – a végső helyezések fényében – nem kifejezetten sokkal erősebb ellenféltől is kikapott. Az utolsó találkozón aratott nagy arányú győzelemnek köszönhetően Rita végül a 10. helyen zárta a versenyt.
Bolba Rita
Bolba Rita
Az V. korcsoportos fiúk között ugyancsak két érdekelt pécsi volt. Hurton Bertalan teljesítményére minden bizonnyal rányomta a bélyegét, hogy első mérkőzésén a későbbi 2. helyezettel került szembe. Bár ezt egy szép győzelem követte, a kiegyensúlyozott teljesítmény elmaradt, két, a középmezőnyhöz tartozó játékossal szemben Bertalan alul maradt. Az 5. forduló „kötelező” győzelmét követően ismét egy a mezőny közéső részén végzett ellenfél fogott ki Bertalanon, akiből ezen a napon nagyon hiányzott az összpontosítás, ideges játéke végül a 19. helyhez volt elég.
Hurton Bertalan
Hurton Bertalan
Hasonlóan szerepelt Zsolnai Richárd is, aki egy elkerülhető vereséget követően a 2. fordulóban – igaz szoros mérkőzésen – győzni tudott, majd újabb elkerülhető – igen szoros – vereség következett. A három másik mérközésen egy biztató győzelmet követően két újabb vereséggel zárta Richárd a versenyt. Játéka egész idő alatt fásult volt, és számos pillanatban hiányzott a kellő összpontosítás és önbizalom is. A 2 győzelem és 4 vereség így együtt a 18. helyhez volt elég.
Zsolnai Richárd
Zsolnai Richárd

„A” kategória

Az igazolt versenyzők küzdelmében az egyesület a II. korcsoportos fiúknál volt érdekelt. Az összesen hét fős mezőnyben Pytel Gergő kezdeti bizonytalanság után három szettben verte Németh Milánt, majd ugyancsak három játszmában kerekedett felül Molnár Marcellen. Ez utóbbi mérkőzés második játszmájában Gergő mintha elfáradt volna, simán „elengedte” a mérkőzést. A szabályok szerint csoportjában elsőként a másik csoport másodikjával, Szilágyi Tamással játszott, akit könnyedén győzőtt le két játszmában. A másik ágom Brachmann Huba Németh Milán búcsúztatását követően került a döntőbe. E mérkőzés végül Gergő sikerét hozta, igaz a középső játékrészben – valószínűleg fáradtság miatt – kissé kiengedette, és így a kelleténél is izgalmasabb lett a döntő, amelyet Gergő három játszmában megérdemelten nyert meg.
Pytel Gergő
Pytel Gergő
A III. korcsoportos fiúknál Gergő bátyja Pytel Bence indult jó esélyekkel. A 15 fős mezőny D csoportjából Bence három magabiztos győzelemmel (Ruzsicska Máté, Dudás Bálint, Nyírő Nándor) lépett tovább. A főtáblán magabiztosan verte Kálmán Péter. Az elődöntőben a későbbi győztessel – Szercz Mártonnal – szemben a dícséretes küzdelem ellenére azonban alulmaradt. A másik ágon kialakult eredmény következtében Bence végül Kálfalvy Dániellel holtversenyben a 3. helyen végzett.
Pytel Bence
Pytel Bence
A IV. korcsoportos lányoknál Gradwohl Eszter lépett pályára az egyesület színeiben. A 17 fős mezőny D csoportjában elsőként Dilingai Alexandrával játszott, és egy igen szoros és látványos mérkőzésen maradt alul kát játszmában. A második mérkőzés kicsit halványabbra sikerült Boda Boglárkával szemben. Eszter a harmadik meccset szépen hozta Horváth Zsókával szemben, ám az utolsó negyedik mérkőzésre elfáradt, és bár az első szett Karsai Noémival szemben még szoros volt, a második játszma már nagyobb különbségű vereséget hozott. Eszter összességében ígéretes játékkal a csoport 4. helyét szerezte meg.
Gradwohl Eszter
Gradwohl Eszter
A IV. korcsoportos fiúknál az egyesületet Hoffmann Donát képviselte, aki a 14 fős mezőnyben a D csoportba került. Az első mérkőzés alapvetően sima lehetett volna Kriszkó Dániellel szemben, ha Donát nem enged ki egy kissé a második szettben. Ennek ellenére a mérközést rendben hozta. Cseke Gábor már könnyebb ellenfélnek bizonyult, két szett is elég volt a győzelemhez. A negyeddöntőben Donát ha nem is olyan nagy fölénnyel, de biztosan verte Toloczkó Mátét. Ez után, az elődöntőben került szembe a korosztályos 1. helyezett, esélyesebbnek tekintett Dellenbach Rudolffal. A mérkőzést Donát kissé enerváltan és magát alárendelve játszotta végig, a nagy különbségű vereség ellenére szorosabb eredmény is születhetett volna. A további eredmények összesítését követően így Donát Szécskay Manóval holtversenyben a 3. helyet szerezte meg.
Hoffmann Donát
Hoffmann Donát
Az V. korcsoportos fiúknál két versenyző is érdekelt volt. Gelencsér József a 17 fős mezőny ötödik (E) csoportjába került. Az első két meccset (Bessenyei Dávid, Holb Szabolcs) biztosan hozta, igaz a második mérkőzés utolsó szettje kicsit szorosra sikerült. A negyeddöntőbe kerülésért folytatott találkozón József Vilmányi Gáborral került össze, akivel élvezetes, küzdelmes meccset vívott. Végül három játszmában József ezt az akadályt is sikerrel vette. A „menetelésnek” sajnos itt vége szakadt, a ki tudja hanyadik Gelencsér Gradwohl Dániel meccsen – azaz csapattársa ellenében – ezúttal Dani hagyhatta el győztesen a pályát. József így is jó eredményt ért el, hiszen a legjobb nyolc közé jutott.
Gelencsér József
Gelencsér József
A korosztály másik pécsi érdekeltje Gradwohl Dániel volt. A D csoportban Horváth Martinnal, majd Rusvai Péterrel került szembe. Az első mérkőzést előnytelen helyzetből fordította meg, a második és harmadik szettet már biztosan uralta. A második mérkőzésen ellenben pnt fordítva az első játszma alapján sima második szett igérkezett, amit Dániel sajnos elengedett. A harmadikban ismét összeszedte magat és nagy pontkülönbséggel győzni tudott. A legjobb nyolc között – kiemeltként – a szokott peches sorsolás eredményeképpen pécsi csapattársával, Gelencsér Józseffel került össze, kettejük közül ezúttal Dániel bizonyult erősebbnek. Az elődöntőben a későbbi győztessel, Elek Marcellal került szembe. Az első szettben Dániel futott az eredmény után, játéka rendkívül feszült volt. Az összpontosítás hiánya okozhatta, hogy a második szett ugyan szorosabb eredményt hozott, de fordítani nem sikerült. Dániel így is méltán szerezte meg a 3. helyet.


Gradwohl Dániel

Gradwohl Dániel
A VI. korcsoportos fiúk hét fős táborában a B csoportban Szatzker Márton képviselte az egyesületet. A csoportmeccseket (Piliszky András, Margitai Dániel, Farkas Áron) magabiztosan hozta, kisebb megingás csak az első meccs mésodik szettjében volt. Az elődöntő viszonylag sima eredményt hozott, Márton erőteljes és lendületes játékkal – amelynek egy remek ütő húrozása is kárát látta – két szettben győzőtt és jutott a döntőbe Vislóczki György ellenében. Itt egy halványabb első játékot követően Márton alaposan ráerősített, és képes volt megfordítani a mérkőzés állását. Az utolsó szett biztató kezdete után azonban ellenfele Tóth Dániel fokozatosan átvette a vezetést, és a parádés labdamenetek ellenére sajnos a végén Márton alulmaradt ezen a remek találkozón, 2. helyezést ért el. Úgy tűnik talán a vereség maradt benne, mert az eredményhirdetésnél valamiért a dobogó harmadik fokára állt fel, is csak kedélyes noszogatásra foglalta el az őt megillető második helyet.
Szatzker Márton
Szatzker Márton
 
Helyezések, érmek
Pytel Gergő (1.)
Pytel Bence (3.)
Hoffmann Donát (3.)
Gradwohl Dániel (3.)
Szatzker Márton (2.)
 
Az eredmények, a látottak alapján lehettek volna jobbak is, sok mérkőzés indult ígéretesen, és „úszott” el most azon, hogy a kisebbek, de a nagyobbak is fejben még nem voltak elég érettek. Talán ennek is betudható, hogy többen nehezen dolgozták fel a vereséget – egy-két ütő is repült, és fogyott a zsebkendő, no meg a csokis croissant is – de azért előbb-utóbb mindenki összeszedte magát, aki nem, azt más „pofozta helyre”. Ez utóbbi jól működött, megvolt a csapatszellem, a drukk a másiknak, bár néha még nem volt elég hangos. Majd legközelebb… És ami még ennél is fontosabb, Ákos és Rita lelkes és fáradtságos munkával ment oda mindenkihez, hogy kellő tanácsokkal lássa el, ami az előzőek fényében nem is volt olyan egyszerű feladat…
Néhány jellegzetes vagy jobban sikerült képet itt láthattok (a teljes képanyag dvd-n elérhető Károlyi Ákosnál):
 
 
37
Levente kissé elmélázott…
37
jók a meccsek!!!
37
társadalmi élet 1
37
társadalmi élet 2
37
A drukk
37
Fő a koncentráció
37
A mester
37
37
A mester munkában
37
és a lelkes tanítványok
37
37
no press!!!
37
jók a meccsek
37
technikai szünet
37
Elkél a segítség
37
Jedi concentration...
37
lányok a meccs előtt
37
kupa(k) tanács
37
37
harcra készen... is jól jön a segítség
37
akit sikerült "helyre pofozni"
37
vagy mégsem (avagy hogyan viseljük el a vereséget)
37
győzni jó...
veszteni nem könnyű
37
37
37
37
37
37
37
37
hopp ezt lekéstem...
 
A tollas szépségei (ha lehet, legközelebb lassabban mozogjatok :)
37
37
37
37
37
37
37
37
40
37
42
37
37
37
37
37
37
37
A Diákolimpia Országos Döntőjével kapcsolatban további információ talalható itt:
 
 
A képek megjelenítésről:
 
Ha a jobb alsó sarokban látható ablakokra kattintasz, akkor teljes képernyőben jönnek be majd a képek.
(ehhez szükség van egy plugin feltelepítéséhez, amit a böngésző fel is fog ajánlani)
 
Patkó Gergő képei
 
{bonckowall source="2" pkey="album" pvalue="multialarmse" pvalue2="20100323Gala" }{/bonckowall}
 
Ha nem jelennek meg a képek, akkor katt ide:
 
A képek megjelenítésről:
Ha a jobb alsó sarokban látható ablakokra kattintasz, akkor teljes képernyőben jönnek be majd a képek.(ehhez szükség van egy plugin feltelepítéséhez, amit a böngésző fel is fog ajánlani)
 
{bonckowall source="2" pkey="album" pvalue="multialarmse" pvalue2="2010031921Salgotarjan" }{/bonckowall}
Ha nem jelennek meg a képek, akkor katt ide!